Get the Flash Player to see this rotator.
Home » Obrazovanje

MJEŠOVITA SREDNJA ŠKOLA „MUSA ĆAZIM ĆATIĆ" KLADANJ

Početkom šezdesetih godina počelo se razmišljati o formiranju gimnazije u Kladnju. U tom smislu poduzete su i određene pripreme za za osnivanje gimnazije. Sreski Narodni odbor Opštine Kladanj u svom zapisniku 36.sjednice 1960.godine donosi Odluku o osnivanju Fonda za izgradnju fiskulturnih objekata i terena na opštini Kladanj. U jesen 1961.godine, prema odluci Narodnog odbora skupštine opštine, u Kladnju je počela sa radom Mješovita gimnazija. Na početku rada i ova mlada srednjoškolska ustanova, kao i njoj slične, nije imala ništa, osim upisanih učenika, a njih je bilo 27.

Nastava je izvođena u prostorijama osnovne škole «Vladimir Nazor » sa kadrovima te škole. Da bi prvi gimnazijalci imali normalne uslove školovanja, Narodni odbor opštine, kao osnivač, pristupa izgradnji školskog objekta za potrebe gimnazije. Godinu dana od osnivanja gimnazije, izgrađen je prvi dio objekta sa četiri učionice.

www.msskladanj.com.ba

 

OSNOVNA ŠKOLA „KLADANJ" U KLADANJU

Prva narodna osnovna škola u Kladnju spominje se još 1880. godine, a bila je izgrađena na lijevoj obali rijeke Drinjače, u zgradi u kojoj je smještena današnja Pošta. Škola je imala četiri učionice i jednu zbornicu. Već 1955/1956 godine izgrađena je nova zgrada osnovne škole. Od prvog do osmog razreda bilo je ukupno 484 učenika. Poslije izgradnje škole izgrađena je fiskulturna sala dobrovoljnim radnim akcijama građana i učenika. Ta osnovna škola održala se i do danas, a čine je centralna škola u Kladnju te područne škole u Brateljevićima, Gojakovićima, Stariču i Tuholju.

www.os-kladanj.edu.ba

 

OSNOVNA ŠKOLA „STUPARI" IZ STUPARA

Osnovna škola ''Stupari'' kao vaspitno-obrazovna institucija djeluje od davne 1939.godine.Tada je upisana prva generacija učenika ove škole (1 odjeljenje sa 27 učenika). Drugi svjetski rat prekinuo je rad škole, sve do 1945.godine, kada je pokrenuta pod imenom ''Narodna osnovna škola Stupari''. 

Do značajnijeg razvoja škole došlo je u periodu od 1962-1992. Centralizacijom Osnovnih škola 1962.godine, od 5 Osnovnih škola na našem školskom području formirana je jedna pod nazivom Osnovna škola '' Petar Marković-Pejo'' Stupari sa područnim školama u Tarevu, Matijevićima, Majdanu i Olovcima. Na osnovu Odluke Narodnog odbora opštine Kladanj u periodu 1962-1964. godine izvršena je dogradnja škole u Stuparima, a 1978.g. završena je izgradnja prve faze nove škole u Stuparima.

www.stupari.com.ba

 


 

Molimo da unesete tekst za pretragu.

Webmail

Javni pozivi, Konkursi...
» 17-Mar-17 12:20
JAVNI NATJEČAJ – GRANT SREDSTVA 2017
...